Търсене
Close this search box.

Лекция от поредицата „Университет за всички“

Заповядайте на лекцията от поредицата „Университет за всички“ (съвместна инициатива на Софийски университет, Нов български университет и Институт за изследване на обществата и знанието, БАН) на тема:

Излишното минало, ненужното настояще: африканските специалисти, формирани в България през 1960-1990 г.

Лектор: проф. Светла Колева, ИИОЗ-БАН

Нова конферентна зала, Ректорат, Северно крило, Софийски университет

30 октомври 2019 (сряда), 18.00 ч.

Присъствали безследно преди, съществуващи незабележимо днес, африканските специалисти, завършили висше образование в България през 1960-1990 г., поставят въпроси за смисъла на образованието, за значението на инвестициите в него, за ценността на другия и неговото социално (не)признание. Какво показва институционалният вакуум и no-man’s-land, в който попадат африканските дипломанти на българските университети? Какво означава контрастът видимост–невидимост, присъствие–отсъствие в българското общество вчера и днес? Устойчивост в институционалните практики на сменящи се държавни субекти, неусвоено наследство, прекъснато минало, непотребно настояще, нерационализирано бъдеще?

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Френския институт, София.

ОЩЕ

Покана от секция Философия на науката: лекция на проф. Джейкъб Стегенга от университета в Кеймбридж, Великобритания

Секцията има удоволствието да Ви покани на лекция на проф. Джейкъб Стегенга от Университета в Кеймбридж на тема “Norms of Scientific Assertion”. Тя ще се проведе на 05 февруари 2024

Покана: Лекция “John Locke’s Christianity” на проф. Диего Лучи от Американския университет в България

Уважаеми колеги, Секция „Философия на Науката“, ИФС, БАН, има удоволствието да Ви покани на лекция на проф. Диего Лучи от Американския университет в България “John Locke’s Christianity”, която ще се

Участие на учен от Институт по философия и социология в поредица лекции „Лицата на науката“

Ас. д-р Елица Станоева от секция „Публични политики и социални промени“ на ИФС ще изнесе публична лекция на тема: „Смяна на режима, разрушаване на архитектурното наследство и гласът на архитектите“.