Търсене
Close this search box.

Рамково споразумение между Център „Икуо Хираяма“, ЦХСИ и ИИОЗ

В рамките на официално посещение на японска културна делегация, водена от г-жа Мичико Хираяма, съмишленик, съпруга и продължител на делото на Икуо Хираяма, ще бъде подписано  Рамково споразумение между Музей за Пътя на коприната Икуо Хираяма с фондация, Център „Икуо Хираяма“, Център за хуманитарни и социални изследвания и Институт за изследване на обществата и знанието при БАН  за съвместна дейност и изследвания върху културното наследство от Пътя на коприната

 Споразумението е насочено към развиване на сътрудничество при създаването на знания, опознаването на културното наследство и опазването му от младото поколение. Взаимните дейности на включените в Рамковото споразумение страни ще включват трансфер на идеи, евристични концепции, иновации, технологии и академични практики, а също и на ученици, студенти, докторанти и млади учени, културен и познавателен обмен в съответствие с политиката на ЮНЕСКО и популяризиране на световните паметници на културата сред младото поколение.

 Подписването на Рамковото споразумение ще се състои на 11.11.2011 г. от 16.00 ч. Археологическия музей на БАН.

 Под Патронажа на Н.ПР. посланника на Япония в Р. България г-н Макото Ито, с подкрепата на БАН и с участието на Първото и Второто български училища за изкуство и културен диалог „Икуо Хираяма“, София и Варна и Детския радиохор на БНР под диригентството на акад. Недялков, на 10.11.2011 г. от 18.00 ч. в големия салон на БАН ще се открие изложба с картини на японския художник и общественик Икуо Хираяма.

Проф. Икуо Хираяма е дългогодишен общественик, световноизвестен художник, рисуващ в традиционния стил нихон-га и първият японски Посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Участва и инициира големите проекти на ЮНЕСКО по Пътя на коприната за възстановяване и съхраняване на значими културни паметници. Преживял атомната бомбандировка в Хирошима, Икуо Хираяма превръща идеята за мира в мисия на живота си. Създател на движението „Духа на червения кръст за опазване на културното наследство” за възстановяване и съхранение на значими културни паметници по света.

Основава изследователски институт, фондация и два музея „По Пътя на коприната” в Япония и два Центъра „Икуо Хираяма” извън Япония – в Ташкент, Узбекистан и София, България. През 2009 година Проф. Икуо Хираяма става Почетен президент на Център Икуо Хираяма, София.

Повече информация за живота и делото на Проф. Икуо Хираяма и за предстоящите събития на 10-11.11.2011 г. може да бъде намерена на страницата на Център „Икуо Хираяма” http://www.cih.bg/bg/

Национална конференция „Ценностите. Класика и актуалност“, 15–16 май 2024 г.

Секция „Култура, естетика, ценности“ към ИФС – БАН и Катедра „Философски и политически науки“ към Философски факултет – ЮЗУ „Неофит Рилски“ Ви канят на Национална научна конференция „Ценностите. Класика  и  актуалност“.