Търсене
Close this search box.

Представяне на книгата „Културна дипломация и международни отношения. Случаят между Италия и България“ от Федерика Оливарес и Далия А. Зафирова София, 11 ноември 2019 г.

 

На 11 ноември 2019 г. от 18.00 ч. до 20.00 ч. в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб в София (бул. „Цар Освободител“ № 7) ще бъде представена книгата „Културна дипломация и международни отношения. Случаят между Италия и България“ от Федерика Оливарес и Далия А. Зафирова. Събитието е организирано от Посолството на Италия в България в сътрудничество с Института за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките.

 

Книгата ще бъде представена от Стефано Балди (Посланик на Италия в България), Алберто Труеба (Посланик на Аржентина в България) и Кирил Карталов (член кореспондент на Папския комитет за исторически науки и доцент в ИИОЗ-БАН). Приветствие ще отправи проф. Веселин Петров, директор на ИИОЗ-БАН. Работни езици са български и италиански.

 

В резултат от бавна и прогресивна промяна, дипломацията е дума, която днес може да се използва по различни начини. Трансформацията й е допринесла за множеството аспекти, които надхвърлят традиционната класификация на двустранната и многостранната дипломация. Днес можем да говорим за научна дипломация, икономическа, дигитална, публична, парламентарна, военна, спортна, правна и много други.

 

Книгата съдържа две есета. Първото (на английски език) с автор Федерика Оливарес, озаглавено „Културната дипломация в променящия се свят“, дава преглед на историята на дипломатическите отношения, като изяснява значението на термини, като „култура“ и „мека сила“, и разглежда някои основи моменти, допринесли за раждането и утвърждаването на самата културна дипломация. Текстът е въз основа на лекцията на проф. Оливарес, изнесена на 25 април 2019 г. в Българската академия на науките по покана на Института за изследване на обществата и знанието.

 

Второто есе (на италиански език) с автор Далия А. Зафирова, озаглавено „Италианската културна дипломация в България“, разглежда някои инструменти и стратегии, приложени през историята в областта на културната дипломация, като се акцентира върху външните действия на Европейския съюз. Втората част от нейният труд проследява ключовите събития на италианската културна дипломация, с фокус върху това как силният и оценен имидж на италианската култура в България има дълбоки корени.

 

В рамките на събитието ще бъде представена изложба на исторически фотографии, подготвена от Посолството на Италия в София, в която се преминава през тези 140 години  чрез изображения, показващи различните етапи, характеризиращи дипломатическите отношения между България и Италия.

 

Събитието е осъществено с любезната подкпрепа на Италианската търговска камара в България.

Две издания по проект „Факторна детерминираност на „икономиката в сянка“ и подходи за ограничаването ѝ в българското общество“

Едновременно излезнаха от печат монография и сборник доклади от националната конференция по проекта. И двете издания са със свободен достъп